Σύνορα Δανίας-Σουηδίας
Τα σημερινά εθνικά σύνορα μεταξύ Δανίας και Σουηδίας χρονολογούνται στο 1658.
Είναι εξ ολοκλήρου θαλάσσια σύνορα, κατά μήκος του Κάτεγατ και του Έρεστουντ, και στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Μπόρνχολμ και Σκάνια. Η Αιγιαλίτιδα ζώνη (ζώνη 12 μιλίων) των δύο χωρών συναντιέται αποκλειστικά κατά μήκος του Έρεστουντ, που εκτείνεται σε περίπου 115 χιλιόμετρα περίπου, μεταξύ Χογκανάς και Φάλστερμπο. [1] Υπάρχει οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των 2 χωρών. Η γέφυρα Έρεστουντ (16 χιλιομέτρων), που άνοιξε το 2000, είναι ένας τρόπος σύνδεσης μέσω των συνόρων, εκτός από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Σουηδία και η Δανία-Νορβηγία έγιναν χωριστές χώρες με τη διάλυση της Ένωσης του Κάλμαρ το 1523. Μέχρι το 1658, οι ιστορικές επαρχίες Σκάνια, Μπλεκίνιε και Μπούχουλσεν (και μέχρι το 1645 επίσης το Χάλαντ) ανήκαν στη Δανία, έτσι ώστε τα σύνορα Δανίας-Σουηδίας να διασχίζουν τη σημερινή νότια Σουηδία. Το 1645 και το 1658 αντίστοιχα, αυτές οι επαρχίες παραχωρήθηκαν στη Σουηδία με τη Συνθήκη του Ρόξλαιντ, καθιερώνοντας το Ενστερτούντ ως εθνικό σύνορο. Ο νόμος της Γουεστγοτθικής αναφέρει έξι συνοριακά σήματα που χρησιμοποιήθηκαν τον 11ο αιώνα, τα οποία όλα φαίνεται να βρίσκονται κατά μήκος των γνωστών συνόρων που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1645. [2]
Τα σύγχρονα σύνορα Νορβηγίας-Σουηδίας παρέμειναν τα σύνορα μεταξύ Δανίας-Νορβηγίας και Σουηδίας μέχρι τη διάλυση της Δανίας και της Νορβηγίας το 1814. Τα σύγχρονα σύνορα Δανίας-Σουηδίας έγιναν τότε τα σύνορα μεταξύ της Ένωσης Σουηδίας και Νορβηγίας και της Δανίας μέχρι τη διάλυση της Σουηδίας και της Νορβηγίας το 1905. Έγινε σύνορο της κατεχόμενης από τους Γερμανούς Ευρώπης από το 1940 έως το 1945 (η Δανία ήταν ακόμη μια χώρα αν και υπό τον πρακτικό έλεγχο της Γερμανίας).
Η Nordic Passport Union του 1958 αφαίρεσε τους ελέγχους διαβατηρίων στα σύνορα. Ωστόσο, οι τελωνειακοί έλεγχοι παρέμειναν σε ισχύ μεταξύ της Δανίας και άλλων σκανδιναβικών χωρών μέχρι το κεκτημένο του Σένγκεν το 2001. Δεν υπήρχαν χερσαία σύνορα με τη Δανία πριν από τον Ιούλιο του 2000, όταν άνοιξε η γέφυρα Έρεστουντ, η οποία είχε χαλαρώσει τους τελωνειακούς ελέγχους από την αρχή.
Με την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση, η Σουηδία εισήγαγε εκ νέου αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους τον Νοέμβριο του 2015. Από τις 4 Ιανουαρίου 2016, η Σουηδία απαιτούσε από τους αερομεταφορείς να πραγματοποιούν ελέγχους ταυτότητας στη δανική πλευρά των συνόρων Δανίας-Σουηδίας, διατηρώντας παράλληλα τους συνοριακούς ελέγχους στη σουηδική πλευρά. Αυτός ο νόμος αποφασίστηκε με εξαιρετική βιασύνη (σε 35 ημέρες) από την κυβερνητική απόφαση έως την πρακτική χρήση, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας διαβούλευσης, της απόφασης του κοινοβουλίου, της πρακτικής εφαρμογής και της περιόδου των Χριστουγέννων. Αυτή η απαίτηση μεταφορέα ήταν πιο επιτυχημένη από τους επίσημους ελέγχους στα σύνορα και μείωσε το ρεύμα των προσφύγων στη Σουηδία. Ταυτόχρονα, αυτό έχει διαταράξει την κυκλοφορία των τρένων και έχει προκαλέσει μεγαλύτερο χρόνο ταξιδιού για τους μετακινούμενους με εργασία. Τον Μάιο του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η ευθύνη αυτού του τύπου αερομεταφορέα δεν είναι νόμιμη στην ΕΕ, επομένως εγκαταλείφθηκαν, αλλά ο έλεγχος των συνόρων για τις αφίξεις από τη σουηδική πλευρά παρέμεινε.
Ως αντίδραση στον σουηδικό έλεγχο, η Δανία ενίσχυσε επίσης τους συνοριακούς της ελέγχους στα γερμανικά σύνορα. [3]
Τον Νοέμβριο του 2019, η Δανία άρχισε να επιβάλλει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους λόγω σοβαρών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών που διέπραξαν Σουηδοί κάτοικοι. [4] [5] Τόσο οι έλεγχοι στα σύνορα της Σουηδίας όσο και της Δανίας αποφασίζονται και παρατείνονται για περιόδους έξι μηνών. [6]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Kartsök och ortnamn
- ↑ Gränsdragningen mellan Sverige och Danmark på 1000-talet (J. Svennung)
- ↑ Sweden-Denmark border checks to be extended, The Local, 7 January 2016. Denmark's border controls extended for third time The Local, 23 February 2016.
- ↑ «Denmark Sets up Temporary Border Control With Sweden After Attacks». U.S. News & World Report.. https://www.usnews.com/news/world/articles/2019-10-10/denmark-sets-up-temporary-border-control-at-border-with-sweden.
- ↑ «Denmark to introduce checks at all border points with Sweden». www.thelocal.se (στα Αγγλικά). 10 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2019.
- ↑ «Temporary Reintroduction of Border Control». European Commission. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2019.